Whiskey TaxPayer darilni set skodelica inox; Whiskey TaxPayer žgana pijača – Narejen iz izključno slovenskega ovsenega slada in žita pridelanega na Gorenjskem.
Whiskey TaxPayer darilni set skodelica inox; Narejen je v manjših serijah nato staran v sodih narejenih iz alpskega hrasta, kjer dobi značilno aromo hrasta in zavidljivo rjavo barvo.
Whiskey je obvezna “oprema” vsakega ljubitelja viskijev in vse ostale, ki si želite s prijatelji deliti le najboljše.
Slovenski viski TaxPayer vas bo navdušil s svojo aromo hrasta in sadnimi pookusi. Primeren za uporabo v večernih urah, ob dobri cigari in v družbi nežnejšega spola.
Kot destilat iz žita, je najbolj znana in prodajana pijača seveda viski (angleško na Škotskem Whisky na Irskem Whiskey). Viski ima svoje korenine na Škotskem in Irskem. Izraz Whisky izhaja iz gelskega izraza »uisge/uisce beatha« kar pomeni »voda življenja«.
Večina viskijev je starana v hrastovih sodih, kjer dobi svojo značilno barvo in okus.
Na Škotskem so pred letom 1853 pridelovali izkjlučno Malt whisky za katerega velja, da je narejen izključno iz ječmena. Kasneje pa se je pojavil tudi blended whisky, ki je mešanica različnih vrst viskija kateri vsebuje 20 do 50 odstotkov malt whiskyja ostalo pa je grain whiskija, ki je narejen iz ostalih vrst žit (pšenice, koruze…) vendar je kot tak zelo lahek in bolj »praznega okusa« zato je kot tak skoraj neprimeren za samostojno pitje.
Single malt whisky mora prihajati samo iz ene žganjarne in je narejen izključno iz ječmena. Tradicija priprave je pri pripravi zelo pomembna zato nove kotle natančno izdelajo po meri starega – z vsemi njegovimi pomanjkljivostmi, vdrtinami in zaplatami vred.
Glavna značilnost ameriškega Bourbon viskija je, da mora vsebovati vsaj 51 odstotkov sladu koruze, ostali slad pa je lahko iz ostalih žit.
Tennessee whisky je po okusu podoben bourbonu le, le da je vsebnost koruznega sladu točno določena in mora biti med 51 in 80 %. Poleg tega viski stara v sodih druge vrste hrasta in ga je pred polnitvijo potrebno hladno filtrirati preko 1,5 m debele plasti javorovega oglja.
Če je včasih veljalo, da mora vsak dober gostilničar na polici dober škotski viski danes to pobudo prevzemajo azijski viskiji, ki imajo precej več svobode in se okusi in aroma, tako kot pri vinu, razlikujejo po letnikih.
Kljub temu, da imamo v Sloveniji bogato tradicijo žganjekuhe in vrsto odličnih sadnih žganih pijač le – te še vedno preveč enačimo s poceni, domače kuhanim sadnim žganjem, kot so sadjevec, brinjevec, viljamovka. Seveda ni nič narobe z dobrim domačim žganjem vendar moramo vedeti, da so žgane pijače več kot le ceneno sredstvo za prekomerno opijanje s katerim so v 20. letih prejšnjega stoletja svoje težave »reševali« predvsem v delavskem razredu. Pri nas še vedno velja slogan, da kdor spije več je večji car in na splošno se pitje alkoholnih pijač velikokrat povezuje le z zlorabo alkohola čeprav velikokrat temu ni tako.
Vendar pa se krivulja kulture in poznavanje žganih pijač se tudi pri nas počasi dviguje v pozitivno smer, kar dokazujejo tudi številne šole za sommelierje.
Proizvajalec: Wildflower Spirits
Stopnja alkohola:40,0 % vol
Vsebina: 0,7 l + skodelica iz nerjavečega jekla s karabinom
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.